Søvnhormon kan øge chancerne for at overleve kræft

Politiken, Sundhed 19. maj. 2015 KL. 14.35

Melatonin afhjælper jetlag, men det kan også øge effekten af behandling med kemoterapi.

Overlevelse. Ny dansk gennemgang af kræftforskning viser, at effekten af behandlingen af kræft øges med cirka 50 procent, hvis den kombineres med søvnhormonet melatonin.

Louisa Larsen, Journalist. louisa.larsen@pol.dk

Kemoterapiens effektivitet øges med cirka 50 procent inden for det første år, hvis kræftpatienter samtidig behandles med søvnhormonet melatonin. Og det betyder 50 procent bedre chance for overlevelse.

Det viser en ny dansk gennemgang af kræft- og melatoninforskning, der netop er publiceret i en statusartikel i tidsskriftet Ugeskrift for Læger.

»Det er rigtig vigtig information, og jeg håber, at det vil få en betydning og indvirkning på kræftbehandlingen herhjemme«, siger Mogens Claësson, en af forskerne bag artiklen.

Ifølge statusartiklen kan en behandling med melatonin oven i den almindelige kemoterapi øge nogle typer kræftpatienters chance for at overleve fra 28,4 procent til 52,2 procent målt over et år.

Kendt som flyvemedicin

Melatonin er en kraftig antioxidant, der regulerer døgnrytmen. Det udskilles fra koglekirtlen i hjernen og forekommer dermed naturligt i kroppen. Udskillelsen af hormonet er en vigtig del af en stabil døgnrytme og af en god søvnkvalitet, og det er derfor blandt andet kendt som flyvemedicin. Danskere tager det ofte, når de flyver på tværs af kontinenter mod øst, for at undgå jetlag, forklarer Mogens Claësson.

Men nu håber han, at hormonet kan begynde at blive kendt som andet end flyvemedicin herhjemme.

»Formålet med artiklen er blandt andet at gøre danske onkologer opmærksomme på, at der her er et ekstra værktøj i værktøjskassen, når de behandler deres patienter. Jeg håber, at det kan være med til at skubbe tingene i den rigtige retning«, siger han.

Mogens Claësson håber desuden, at melatonin ender med at blive frigivet som et slags kosttilskud i Danmark, som det allerede er i eksempelvis USA, i stedet for at blive betragtet som et lægemiddel. Men vigtigst af alt håber han, at onkologerne vil designe nye kemoterapeutiske undersøgelser, hvor melatonin indgår i kombination med kemoterapi.

»Det er vigtigt, at vi får et videnskabeligt grundlag i Danmark for anvendelse af melatonin til kræftbehandling«, siger han og fortsætter:

»Det har en helt klar effekt på kemoterapi. Udover at det øger behandlingens ødelæggende virkning på kræftceller, nedsætter det også de bivirkninger, der er ved kemoterapien«, siger han.

Ikke dyrt nok til økonomisk fortjeneste

Grunden til, at der endnu ikke er gjort mere ved muligheden for at bruge melatonin i forbindelse med kræftbehandling, hænger muligvis sammen med, at stoffet af økonomiske årsager ikke har lægemiddelindustriens interesse, vurderer professor og overlæge ved Hvidovre Hospital Thomas Benfield.

»Problemet er, at der ikke har været nogen drivkraft bag det. Typisk ved nye lægemidler er drivkraften, at de er udviklet af et lægemiddelfirma, der har en naturlig interesse i at markedsføre det og få det udbredt. Der er ikke nogen, der har patent på melatonin, og det vil derfor være offentlige og private fonde, der vil skulle støtte den forskning«, fortæller han.

Ifølge Thomas Benfield er det således økonomi, der hidtil har været den overvejende stopklods,men han er enig med Mogens Claësson i, at den seneste gennemgang af forskningen på området bør give anledning til at starte undersøgelserne.

»Den viden, der er tilgængelig nu, er meget positiv. Det burde give et incitament til at finde ud af, om melatonin virker eller ej«, siger han.

Læs artiklen fra Ugeskrift for Læger her:
www.ugeskriftet.dk/videnskab/melatonins-indvirkning-paa-immunsystem-og-cancer

Melatonin bekæmper kræft, BT 18.05.15

Forside BT, 18.05.15

Melatonin styrker svage knogler, BT 10.05.15

Lysforurening bringer dit liv i fare, Metroxpress 16.06.14

Natarbejdere mangler Melatonin
"Nattesøvnen har formentlig en afgørende effekt i kampen mod mange kræftformer" udtaler seniorforsker i Kræftens Bekæmpelse, Johnni Hansen. Kræftens Bekæmpelse er ved at færdiggøre en større undersøgelse til WHO, hvor der ses på sammenhængen mellem natarbejde, søvn og kræft. Forskningen peger på at natarbejderne ikke danner nok Melatonin og dermed er i større risiko for at udvikle kræft -Se mere her!

Søvnmangel gør dig dum og tyk!
En god nattesøvn er et effektivt middEn god nattesøvn er et effektivt middel mod sydom og stress i følge overlæge og formand for Psykiatrifonden Jes Gerlach, der er forfatter til bogen "Søvn." Mange går rundt med konstant søvnmangel. Danskerne sover i gennemsnit 6 timer og 48 minutter pr. nat, men de fleste har faktisk brug for mellem syv og otte timers søvn hver nat. Man bliver dummere, irritable, kuldskære og tager på i vægt af at sove for lidt. Til gengæld bliver vi venligere, klogere og tyndere af at sove godt og nok, så det er bare med at komme i gang, siger afspændingspædagog Ea Suzanne Akasha, der vejleder private klienter i bedre sovevaner og er medforfatter til bogen ’Sov godt’.


Et studie publiceret i det videnskabelige tidskrift "Nature" i 2012 forklarer hvordan personer med ureglmæssigt søvnmønster har højere risiko for at udvikle fedme og diabetes. Det viser sig nemlig at kroppens biologiske ur synkroniserer og vekselvirker med kroppens stofskifte.
http://www.dagensmedicin.dk/Pages/Prihttp://www.dagensmedicin.dk/Pages/PrintNewsArticle.aspx?printPageId=111334

Sov dig sund!
Et videnskabeligt studie fra Carnegie Mellon University i Pittsburgh i USA har vist, at jo mindre man sover, desto større er sandsynligheden for at blive forkølet eller få influenza. I to uger fulgte et hold forskere 153 personer i alderen 21-55 år. Forsøgspersonerne blev udspurgt om, hvor mange timer de sov pr. nat, og om hvorvidt de følte sig udhvilet. Herefter blev alle deltagerne udsat for forkølelsesvirus. Forsøget viste, at de, som sov mindre end syv timer, havde tredoblet risiko for at blive syg sammenlignet med de, der sov otte timer eller mere. Effektivitet af søvnen viste sig også at være afgørende for, hvorvidt forsøgspersonerne blev syge. Lå forsøgspersonerne længe vågen i sengen uden at sove, var de fem-seks gange mere tilbøjelige til at blive syge, end de der sov det meste af den tid, de lå i sengen. Forsøget viser med al tydelighed, hvor vigtigt det er at få sin nattesøvn og det hjælper Melatonin med.

En af Danmarks førende søvnforskere, professor og overlæge Poul Jennum ved Dansk Center for Søvnmedicin på Glostrup Hospital bekræfter at kort søvn er forbundet med øget sygdomsrisiko. Det gælder især hjerte-karsygdomme, stoftskiftesygdomme som sukkersyge og fedme samt psykiatriske lidelser, humørsænkning og irritabilitet.

Sundhedsstyrelsen planlægger i øjeblikket at komme med statsgodkente søvnanbefalinger til vokse om at sørge for at få sin nattesøvn, i anderkendelse af at for lidt og uregelmæssig søvn skader helbredet.

Dansk læge fik brystkræft efter 22 års nattevagter
Klik her -og læs mere om hvordan kunstigt lys hæmmer Melatonin produktionen og sandsynligvis øger risikoen for kræft!

Melatonin som lægemiddel
Receptpligtig Melatonin (Circadin) er lanceret.

Recepten på dette lægemiddel gives kun til folk over 55 år, som lider af primær insomni (søvnløshed, utilstrækkelig søvn eller dårlig søvnkvalitet) og har problemer med Benzodiazepiner.

Det receptpligtige Melatonin er 2 mg depottabletter.
Der er dog stor tvivl om relevansen af brugen af netop depottabletter, da undersøgelser demonstrer større effekt af almindelige (hurtigt udløsende) tabletter sammenlignet med depottabletter i forbindelse med med jetlag.

Det receptpligtige Melatonin er ikke tilskudsberettiget og dagsprisen er mange gange dyrere end det Melatonin, som via Internettet forsat kan købes i lægemiddelkvalitet (GMP) fra andre EU-lande.